Tapahtuman ohjelma

Tänä vuonna α-conin teema on Skene 2020, josta voit lukea lisää täällä. Tapahtuman virallinen ohjelma koostuu työpajoista ja lounge-keskusteluista. Vapaamuotoiset lounge-keskustelut pyörivät koko tapahtuman läpi niin kauan kuin keskustelunaiheita riittää ja oman lounge-ohjelman voi ilmoittaa etukäteen lomakkeella tai järjestää spontaanisti. Pelaamiseen on aikaa ja tiloja työpajaohjelmien ulkopuolella erityisesti iltaisin. Lounge-ohjelmaa tai pelejä ei tarvitse ilmoittaa erikseen, mutta niitä voi mainostaa tapahtuman Facebook-sivulla.

Ohjelmakartta

Pääsali Sali 1 Sali 2 Lounge
Perjantai
16-17 Ovet aukeavat
17-18
Vapaata pelailua / lounge-ohjelmaa
18-19
19-20
20-21 Avajaiset
21-23 Sauna / pelaamista / lounge-ohjelmaa
Lauantai
8-9 Aamiainen
9-10 Skenen tilannekatsaus
10-11
Pelijärjestöjen verkostoitumishanke – Ulottuvuudet ja mahdollisuudet pöytäroolipelitoiminnassa
Harrastuksemme vahvuuksien ja heikkouksien huomioiminen
Freeformia aloittelijoille
Lounge talks
11-12
12-13 Lounas
13-14
Sääntöjen opettamisen sietämätön keveys – sääntöjen porrastaminen RUNEssa
Ryhmästä tiimiin
Puhetta pelinjohtajuudesta
Lounge talks
14-15
15-16
16-17 Päivällinen
17-18
Roperyhmän draamaa
Mitä minä voin tehdä tulevaisuuden eteen?
Kahden hengen roolipelaaminen
Lounge talks
18-19
19-23 Sauna / pelaamista / lounge-ohjelmaa
Sunnuntai
9-10 Brunssi
10-11
Hyvän kohtauksen ABC pelinjohtajille
Lautapelistä pöytäpeliksi
Lounge talks
11-12
12-13
Arvoja peliin
Tulevaisuutesi pelinjohtajana – kirjoittakaamme portfolio
Lounge talks
13-14
14-15 Päättäjäiset

Työpajaohjelma

Lounge-ohjelma

Muu ohjelma

Mikko Karttunen: Kahden hengen roolipelaaminen

Lauantaina klo 17-19 – Lukumateriaali (englanniksi)

Roolipelaamista harrastetaan yleensä ryhmässä (3-6+ hlö), eikä tämä ole sattumaa. Ryhmällä pelaamisessa on monia etuja, mutta roolipelaamista voi harrastaa myös kahdestaan. Halusitpa esitellä roolipelaamista kaverillesi ilman kokonaisen peliporukan kasaamista, viettää laatuaikaa toisen puoliskon kanssa tai vetää kampanjassa omille teilleen lähteneelle hahmolle oman session, tämä työpaja auttaa sinua!

Työpajassa:
* Käsitellään 1-on-1 pelaamisen ominaispiirteitä, haasteita sekä mahdollisia ratkaisuja näihin haasteisiin
* Pariudutaan ja pelataan kaksi n. 30min 1-on-1 peliä eri tyyleillä ja verrataan miten eri pelityylit vaikuttivat kokemukseen
* Pohditaan miten 1-on-1 pelaamisesta voisi saada enemmän irti sekä mitä uhkia ja mahdollisuuksia tähän pelityyliin liittyy pelisuunnittelun näkökulmasta.

Työpajan sisältöä voidaan painottaa osallistujista riippuen enemmän teoriapuolelle, käytännönläheisiin pohdintoihin tai pelisuunnittelun haasteisiin.

 

Pekka Hänninen: Harrastuksemme vahvuuksien ja heikkouksien huomioiminen

Lauantaina klo 10-12 – Lukumateriaali (englanniksi)

Työpajamuotoista pohdintaa harrastuksemme eri piirteistä ja niiden käytännön vaikutuksista pelien kirjoittamiseen ja niiden vetämiseen. Tiedossa on ohjattua, rakenteellista brainstormaamista, jossa kartoitetaan ilmaisumuotomme rajat, paikannetaan rajojen luomat vahvuuden ja heikkoudet sekä kehitetään niihin liittyviä metodeja ja ratkaisumalleja.

 

Tanja Lehto: Roperyhmän draamaa

Lauantaina klo 17-19 – Lukumateriaali

Työpajassa tarkastellaan draaman keinoin erilaisia roolipeliryhmissä mahdollisesti vastaan tulevia sosiaalisia tilanteita ja etsitään niihin yhdessä ratkaisumalleja. Huomio ei ole roolipelihahmoissa tai -maailmassa toimimisessa, vaan (fiktiivisten)pelaajien keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Otan mielelläni tarkasteluun nimenomaan osallistujien ehdottamia tilanteita, mutta työpajaan tullessa ei tarvitse olla mielessä ryhmätoiminnan ongelmaa, jota haluaisi tulla käsittelemään. Työpaja ei vaadi sen kummempia improvisaatiotaitoja kuin roolipelaaminenkaan, mutta saattaa sisältää lämmittelyleikkejä.

 

Aki Vainio: Mitä minä voin tehdä tulevaisuuden eteen?

Lauantaina klo 17-19 – Lukumateriaali

Ovatko roolipelit kaikille? Onko meillä jotain uutta vai lämmitetäänkö vanhat pelit jälleen kerran kosmeettisilla muutoksilla? Miten alan liiketoimintamallit kehittyvät? Miten minä voin vaikuttaa tähän?

 

Aki Vainio: Ryhmästä tiimiin

Lauantaina klo 13-15 – Lukumateriaali (englanniksi)

Tuntuuko, että peliryhmässä jokainen vetää pulkkaa omaan suuntaansa, kun toivoisit, että suunta olisi yhteinen? Mitä asialle voi tehdä? Työelämässä vastaus on ollut ryhmistä luopuminen ja tiimien rakentaminen. Miksi näin ei voisi tehdä myös roolipeleissä?

 

Eero Tuovinen: Tulevaisuutesi pelinjohtajana – kirjoittakaamme portfolio

Sunnuntaina klo 12-14 – Lukumateriaali

Pelin järjestäjä – tai historiallisemmin pelinjohtaja – on roolipeliaktin taiteellisessa keskiössä. On sinusta kiinni, vietkö omaasi ja peliporukkasi taidetta eteenpäin, vai poljetteko paikallanne kunnes entropian kylmä koura tuhoaa kaikki ihmisen saavutukset. Keskustelemme taiteellisesta kunnianhimosta ja sen rakentavasta esiin tuomisesta työpajassa, jonka tavoitteena on omien tavoitteiden ja haaveiden esiintuonti, kirjallinen ja suusanallinen itseilmaisu. Muutama teesi, osoitettakoon ne tänään pitäväksi tai humpuukiksi:

* Päässään asioiden pyörittely on ihan jees, mutta kirjoittaminen on todellisempaa itsellesi, ja helpottaa ideoiden välittämistä muidenkin silmille.
* Tulevista tavoitteista ja unelmista pelinjärjestäjänä kannattaa puhua ja kirjoittaa, sillä vain siten pystymme koordinoimaan keskenämme sitä, mitä tosiasiassa haluamme pelata seuraavaksi. Sanelupolitiikka on helvetin vättöä verrattuna siihen, että levität kaikki mahdollisuudet pöydälle ja valitset seuraavan pelin buffetista.
* Ideat, jotka jäävät pääkoppaan pyörimään, eltaantuvat ja unohtuvat ja hautautuvat uusien ideoiden alle. Formalisoitu projekti-portfolio tai tulevaisuuskartta auttaa pitämään inspiraatiosi järjestyksessä.

Konkreettisena puuhasteluna luonnostelemme työpajassa itse kullekin omaa kampanja-portfoliota, josta koetamme tehdä hyödyllisen työkalun puhuttaessa siitä, mikä on todella tärkeää: mitä ovat parhaat hedelmäsi, kun ystäväsi janoavat uutta peliä?

 

Tuomas Kuusniemi & Nuppu Soanjärvi: Sääntöjen opettamisen sietämätön keveys – sääntöjen porrastaminen RUNEssa

Lauantaina klo 13-15 – Lukumateriaali

Miten saada pelaajat oppimaan sääntöjä? Miten säännöt voisivat itse tukea tätä?

RUNE (Raising Understanding through Narrative Experience) -roolipeli on tarkoitettu pelikokemattomien opettajien ja nuorisotyöntekijöiden käyttöön, ja siksi hyödyntää Lev Vygotskin lähikehityksen vyöhykkeitä ja ns. scaffoldingia laskeakseen pelin sääntöjen oppimisen kynnystä.

Tule kokeilemaan miten homma toimii käytännössä, ja pohtimaan miten vastaavia metodeja voisi hyödyntää laajemminkin!

 

Reija Karvonen: Puhetta pelinjohtajuudesta

Lauantaina klo 13-15 – Lukumateriaali

Puuttuuko peliporukaltasi pelinjohtaja? Haluaisitko itse alkaa sellaiseksi, mutta vastuu jännittää? Vai oletko kenties jo monissa peleissä kovaksi keitetty veteraani-pelinjohtaja, joka voisi jakaa viisauksiaan muille? Tule mukaan keskustelemaan siitä, millainen on hyvä pelinjohtaja ja miten sellaiseksi voi tulla. Jokainen meistä on joskus ollut ensikertalainen, joten jaetaan kokemuksemme toisille ja opitaan itse samalla lisää!

Työpajan keskusteluista otetaan vaikutteita valmisteilla olevaan OAMK:n opinnäytetyöhön. Tule siis mukaan vaikuttamaan!

 

Janne Räsänen: Freeformia aloittelijoille

Lauantaina klo 10-12 – Lukumateriaali

Suhteessa larppeihin ja pöytäropeihin freeform (as in http://loki.pelilauta.fi/?p=2350) on suhteellisen uusi ja pieni juttu Suomessa. Tässä työpajassa tutustutaan siihen ennenkaikkea pelaamisen kautta. Freeformia jo enemmän kokeneille osallistujille työpajan loppupuoli tarjoaa kokemuksia freeform-skenuissa käytetyistä mielenkiintoisista mekaniikoista.

Kysymykset joihin haetaan yhdessä pelaamisen kautta ymmärrystä:
* “Mitä freeform tekee eri tavalla?”
* “Miksi tästä kannattaa olla kiinnostunut?”
* “Eikö ole ihan perseestä kun roolipelissä ei ole täyttä vapautta kaiken suhteen?”

Esimerkkien kautta selvitämme myös, mitä freeform on verrattuna larppaamiseen, pöytäropettamiseen ja improteatteriin.

 

Wille Ruotsalainen: Lautapelistä pöytäpeliksi

Sunnuntaina klo 10-12 – Lukumateriaali

Työpajassa pelataan muutama lyhyt skenario yksinkertaisilla säännöillä, jotka osallistujat ovat muokanneet ja/tai improvisoineet jonkun käsillä olevan lautapelin inspiroimana. Tavoitteena on katsoa, miten lauta- ja korttipelien kauniita komponentteja voisi hyödyntää tiivitten, nopeitten ja tunnelmallisten roolipelihetkien luomiseen.

 

Pauli Hulkkonen: Pelijärjestöjen verkostoitumishanke -Ulottuvuudet ja mahdollisuudet pöytäroolipelitoiminnassa

Lauantaina klo 10-12 – Lukumateriaali

Pelijärjestöjen verkostoitumishanke on Suomen roolipeliseura ry:n hallinnoima projekti, jonka tavoite on kerätä kokoon verkostomainen elin pelaajayhteisöjen välille. Toteutuessaan se loisi peliyhteisöille helpon valtakunnallisen kanavan yhteistöihin, ideoiden jakamiseen ja yleisen pelikulttuurin kehittämiseen näin esimerkkeinä.

Tällaisen elimen potentiaalin näkee parhaiten, kun katsomme länsinaapuriin Ruotsiin, jossa on kaiken harrastuspelitoiminnan kokoava kattojärjestö SVEROK. Yli 3600 järjestöä ja 101000 ihmistä palveleva järjestö tukee järjestäytynyttä pelitoimintaa lukemattomin tavoin. Yllä mainitun verkostopotentiaalin lisäksi se tuottaa ja suunnittelee nuorisotyöllisiä ja yhteiskunnallisia projekteja pelitoiminnan avulla, kaikkia peligenrejä hyödyntäen.

Miten siis pöytäroolipelitoiminta voisi tästä kaikesta hyötyä? Onko peliporukkasi innokas järjestäytymään? Haluatko peliprojekteillesi lisää tukea suurempien verkostoiden kautta? Onko tämä kaikki hulluutta?! Tule keskutelemaan ja ideoimaan aiheesta!

 

Markus Montola: Hyvän kohtauksen ABC pelinjohtajille

Sunnuntaina klo 10-12 – Työpajaan ei sisälly lukumateriaalia

Oma pelinjohtotapani perustuu siihen, että pelinjohtaja luo kohtauksia, joissa hahmot toimivat. Tässä ohjelmassa käydään syvällisellä tasolla läpi pelinjohtajan perustaitoa, kohtausten luomista ja leikkaamista. Miten kohtaus aloitetaan, rytmitetään ja lopetetaan? Markus Montola vetää keskustelua esimerkkien kautta, mutta kaikki osallistuvat keskusteluun.

 

Risto Ravela: Arvoja peliin

Sunnuntaina klo 12-14 – Lukumateriaali

Jokaisella meistä on näkemyksiä oikeasta ja väärästä, siitä mikä maailmassa on vikana, tai mikä on ihmiselämässä tärkeää. Toisin sanottuna, jokaisella meistä on jotain arvoja. Oletko pysähtynyt miettimään miten tuot näitä omia arvojasi ja maailmankuvaasi esiin omissa peleissäsi? Jos olet, tule jakamaan kokemuksiasi. Jos et, tule saamaan uusia ideoita. Omien arvojen tuominen peliin on paitsi motivoivaa ja onnistuessaan tyydyttävää, myös kiinnostava lähtökohta pelisuunnittelulle.

Työpajassa ei kritisoida niitä arvoja tai maailmankuvia joita osallistujat tuovat esiin, vaan ne otetaan kunkin oman tekemisen lähtökohtana ja henkilökohtaisena asiana. Lähtökohta kuitenkin on, että pelit ovat muutakin kuin vain pelejä.

Lounge-ohjelma

Lounge-ohjelmaa voi ilmoittaa aina idean iskiessä Lounge-tilaan marssimalla ja keskustelun sinne eksyneiden kanssa avaamalla. Muistathan, että fiksun keskustelun säännöt pätevät myös Loungessa.

Ola Repo: “Project Shatter” Areenamättö

Aika: tunti kerrallaan muun ohjelman lomassa

Oma henk. koht. suunnittelemani roolipelisysteemin, projektinimi “Shatter” areenapohjainen roolipeliohjelma, tarkoitus olla helppo ja yksinkertainen areena johon halukkaat pelaajat voivat loikata helposti sisään, ja yhtä helposti lähteä oman mielen mukaan. Valmishahmot mukana, pelaajien ei tarvitse vaivautua luomaan moisia.

Petteri Hannila: Tales of Entropy – Skenaarioiden kehittelyriihi

Aika: Epämuodollisesti läpi conin kun on potkaistu käyntiin

Olen asettanut itseni liriin lupaamalla itselleni ja jopa joillekin muille, että pelini Tales of Entropyn julkaisun jälkeen julkaisen 52 kappaletta englanninkielisiä skenaarioita, tahtiin yhden skenaarion per viikko vuoden ajan. Tätä kirjoittaessa olen päässyt scenario of the week -listalla numeroon 27 ja lista jäljellä olevista, julkaisemattomista skenaarioista alkaa olla pelottavan lyhyt.

Olen kiitollinen vapaamuotoisista skenaarioideoista, mutta mitä tarkemmin speksaatte meiningin, sitä helpompi se on kirjoittaa auki peliin sopivaksi täysimittaiseksi skenaarioksi. Selvitän paikan päällä skenaarion muodon tarkemmin, mutta pähkinänkuoressa kyseessä on jollain tavalla latautunut alkutilanne missä tahansa miljöössä tai genressä, sekä yksi annettu hahmo joka on tiukasti sitoutunut kyseiseen tilanteeseen tavalla tai toisella. Asetelman on oltava sellainen, josta voi rakentaa draamaa hahmojen erityyppisistä vihollisuussuhteista. Jaan tätä varten lappusia conin alussa, joihin voi sitten skenaarioitaan kirjata heti kun inspiraatio iskee.

Lisätietoa pelistä, ja jo viikkoskenaarioissa julkaistut skenaariot löytää sen nettisivuilta http://www.talesofentropy.com/

 

Muu ohjelma

Avajaiset
Conin potkaisee virallisesti käyntiin avajaiset, joissa pääjärjestäjät Arttu Hanska ja Nuppu Soanjärvi toivottavat kävijät tervetulleiksi historian toiseen α-coniin. Avajaisissa selviävät conin käytännön asiat ja keitä on paikalla.

Skenen tilannekatsaus
Mikä on Suomen roolipeliskenen tila nyt? Entä mitä se on tulevaisuudessa? Skenen tilannekatsauksessa ei tarvitse kristallipalloja, sillä tässä ohjelmassa pohditaan, minkälaisen skenen a-conin kävijät haluavat itselleen ja muille tehdä. Suuntaviivoja ja visioita 2020-luvun roolipeliskenen ideointiin tarjoaa kävijäkyselyn tulokset, jotka esitellään tilannekatsauksessa. Jos siis luulit, että yltiöpäiset Suomi100-visiointitempaukset loppuivat viime vuoteen, luulit väärin, sillä skene 2020 on uusi Suomi100!

Päättäjäiset
Vaikka se onkin surullinen ajatus, myös α-conin on loputtava. Päättäjäiset saattavat conin kunniallisesti haudan lepoon nostaen viikonlopun parhaat palat esiin ja keräten talteen toiveet ensi vuoden α-conia varten.