Ohjelman aikataulu

Perjantai Pääsali Sali 1 Sali 2 Lounge
16-17 Ovet aukeavat
17-18 Vapaata pelailua / Lounge-ohjelmaa
18-19
19-20 Avajaiset ja Skenekatsaus 2022
20-22 Disco
21-23 Sauna / Vapaata pelailua
Lauantai Pääsali Sali 1 Sali 2 Lounge
8-9 Aamiainen ja yhteinen rituaali
9-10
10-11 Tuottelias Sessio 0 Pöytälaatikosta paperille – pienjulkaisutyöpaja Lounge Talks
11-12
12-13 Lounas
13-14 Monimuotoiset pelimaailmat – inklusiivisemman maailmankirjoittamisen työpaja PbtA-konseptista peliksi Lounge Talks
14-15
15-16
16-17 Päivällinen
17-18 Nopista nuijiin: järjestäytymisen hyödyt ja haasteet Ihmisen näköisiä tapahtumia Lounge Talks
18-19
19-23 Sauna / Pelaamista / Lounge-ohjelmaa
Sunnuntai Pääsali Sali 1 Sali 2 Lounge
9-10 Brunssi
10-11 Yksisarvispöytäroolipelidemo Kampanja karilla?
Lounge Talks
11-12
12-13 Projektiporinat Positiivisten pelien vetäminen
13-14
14-15 Päättäjäiset ja seuraavan Alfaconin suunnittelu

Ohjelmakuvaukset

Avajaiset

Pääsali, perjantaina 19:00

Tervetuliaispuhe ja Avainpuheenvuoro: Skenekatsaus 2021

Kampanja karilla? Työkaluja loppuunpalamisen ehkäisemiseen ja siitä selviämiseen

Aleksi Nikula
Sali 2, sunnuntai 10:00

Roolipelaamisen ei pitäisi olla työtä, mutta joskus se tuntuu siltä. Etenkin pelinjohtajat voivat kokea ajoittain kovia odotuksia ryhmältä, ja pelaajakin saattaa tuntea motivaatiopulaa pitkän kampanjan venyessä.

Tässä työpajassa keskustellaan siitä, millaisia asioita osallistujat ovat kokeneet kuormittavana, miten he ovat jaksaneet tasapainotella harrastusta ja muuta elämää sekä millä keinoilla peliuupumuksesta – tai jopa loppuunpalamisesta – voi toipua.

Työpajan vetäjä jakaa oman loppuunpalamiskokemuksensa, ja myös muilla osallistujilla on mahdollisuus puhua kokemuksestaan. Aihetta käsitellään myös ennaltaehkäisyn kannalta, joten osallistua voi, vaikka omaa kokemusta aiheesta ei ole. Aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi työpajassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita.
Ennakkomateriaali

Ihmisen näköisiä tapahtumia

Tanja Kuusniemi
Sali 1, lauantaina 17:00

Työpajassa käsitellään esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioimista
roolipelitapahtumien järjestämisessä. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat laajoja
kokonaisuuksia, jotka käsittävät erilaisten liikunta- ja aistirajoitteiden lisäksi myös paljon
muita ihmisyyden kirjoon mahtuvia erityistarpeita ja -toiveita. Työpajan aikana harjoitellaan
suunnittelemaan toimivampia tiloja ja käytänteitä ja eläydytään erilaisten
tapahtumakävijöiden asemaan. Työpajassa opittua voidaan varmasti soveltaa myös paitsi
kaikenlaisiin tapahtumiin, myös esimerkiksi omien roolipelisessioiden järjestämiseen.

Ennakkomateriaali

Monimuotoiset pelimaailmat – inklusiivisemman maailmankirjoittamisen työpaja

Mirka Oinonen
Sali 1, lauantaina 13:00
Voivatko pelimaailmat edistää inklusiivista ja yhdenvertaista peliharrastusta? Tosimaailman syrjintä tulee usein sisällytettyä osaksi luomiamme fantasiamaailmoja, mutta aina se ei ole pakollista. Työpajassa pohditaan tosielämän syrjinnän muotoja ja sitä, kuinka ne ilmenevät erilaisissa roolipelimaailmoissa. Miltä näyttävät esimerkiksi vetämiemme pelien sukupuoliroolit? Millaisia stereotypioita pelien tarinoissa esiintyy? Tulevatko pahikset aina idästä, tai eksoottisista ja sivistymättömistä muukalaisheimoista? Pohdinnan jälkeen kehitetään joko osallistujien omia, jo olemassa olevia pelimaailmoja, tai luodaan ideoita uusille sellaisille. Työpajassa sitoudutaan noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita.

Ennakomateriaali

Nopista nuijiin: järjestäytymisen hyödyt ja haasteet

Tuomas Kuusniemi
Pääsali, launataina 13:00
Pöytäroolipelaamisella ja yhdistystoiminnalla on paljon yhteistä: vapaaehtoisuus, yhteistyö, puheenvuorojen ja vallan jakaminen, paperitöitä unohtamatta. Tässä työpajassa pohdimme sekä perustavanlaatuisia kysymyksiä – kuten miksi ja miten perustaa yhdistys – että käytännön toiminnan kiemuroita – kuten osallistujien omakohtaisia unelmia ja edesottamuksia. Tähän työpajaan voit tuoda omat toiveesi, pelkosi ja traumasi, ja yhdessä mietimme miten kääntää kaikki parhain päin.

Ennakkomateriaali

PbtA-konseptista peliksi

Kristel Nyberg
Sali 2, launataina 13:00
Työpajassa sukelletaan Powered by the Apocalypse -pelien maailmaan ideoimalla pienryhmissä oma kevyt PbtA-peli. Lyhyen alustuksen jälkeen rymissä keksitään konsepti, muotoillaan pelin keskeinen agenda, pohditaan hahmotyyppejä ja toimintoja sekä keskustellaan maailman luomisesta, pelinjohtajan roolista ja käytettävistä turvamekaniikoista. Lopuksi varataan aikaa kaikkien ryhmien työn tulosten esittelylle sekä peleistä keskustelemiselle.

Työpajaa luotsaa Kristel Nyberg, joka on julkaissut vuonna 2021 ilmestyneen PbtA-pelin Tivoli.

Ennakkomateriaali

Positiivisten pelien vetäminen

Pekka Hänninen
Sali 2, sunnuntaina 12:00
Roolipeleissä on kautta aikojen taisteltu pienellä seikkailijaryhmällä suurta ja vaarallista vastustajaa vastaan. Usein pelejä värittää altavastaajan epätoivo tai maailman synkkyys. Työpajassa pohditaan millaisilla keinoilla voisi valmistella ja vetää peliä, jossa teemoina olisikin positiiviset tunteet, rieumas sankaruus ja iloinen, luottavainen ilmapiiri.

Työpajassa asiaa tarkastellaan useista näkökulmista. Miten valmistella peli? Mitä ottaa piirteiksi mukaan ja mitä rajata ulos? Miten ohjeistaa pelaajia pelistä ja hahmonluonnista? Kuinka aloittaa peli? Miten pitää peli positiivisena, mutta jännittävänä?

Lopuksi pyritään kasaamaan lyhyt ja ytimekäs positiivisen pelin opas.

Ennakkomateriaali

Pöytälaatikosta paperille – pienjulkaisutyöpaja

Pekka Rihko
Sali 1, launantaina 10:00
Oletko koskaan tehnyt tai ajatellut tekeväsi jotakin minkä haluaisit julkaista? Tässä työpajassa pohditaan keinoja ja verrataan kokemuksia pienjulkaisun saattamiseen julkaisuvaiheeseen saakka. Kirjoitus, taitto, kuvitus, painatus ja julkaisu vaativat kaikki työtä, ja täällä pohditaan mitä.

Skenekatsaus 2022

Ruska Mihka Soanjärvi
Pääsali, avajaisten jälkeen
Jo perinteeksi muodostunut Skenekatsaus pohtii, mikä on Suomen roolipeliskenen tila nyt. Dataa kotimaisen roolipeliskenen kuntokatsaukseen tarjoaa ennen conia toteutetun kävijäkyselyn tulokset, jotka esitellään tässä tilannekatsauksessa. Ohjelmassa kuullaan myös erittäin luotettava skenevalelääkärin diagnoosi skenen tilasta kotihoito-ohjeiden kera.

Linkki kyselyyn

Tuottelias Sessio 0

Petri Leinonen
Sali 2, lauantaina 10:00
Rakennetaan hyvä nollasession runko pohjustamaan kampanjaa. Mikä on tarpeeksi ja mikä on liikaa?

Ennakkomateriaali

Yksisarvis pöytäroolipeli

Olga Nisumaa
Sali 1, sunnuntaina 10:00
Rentoa ja hauskaa Yksisarvispöytäroolipeliä pääsee nyt kokeilemaan käytännössä! Tarinavetoisessa pelissä tärkeintä on pitää hauskaa ja kokeilla luovempaa pelityyliä seikkaillen erilaisissa tilanteissa pelastaen muita olentoja tai etsien voima kristalleja galaksin kaukaisimmista nurkista. Luo oma yksisarvisesi ja liity mukaan retkikuntaan selvittämään universumin saloja! Paikalle saa tulla vain tekemään oman yksisarvishahmonsa, mikäli pelaaminen ei innosta mutta peli itsessään kylläkin. Voit myös kasata oman peliporukan, jossa joku toimii pelinjohtajana – säännöt ja valmiin skenaarion saa halutessaan paikan päältä. Paikalla on myös valmiita hahmoja, joista saa halutessaan valita pelihahmon. Yksi pelautus järjestäjän toimesta (maksimissaan 5 osallistujaa)

Ennakkomateriaali